Suntem în Săptămâna Mare, iar gospodinele au pregătită, deja, lista de cumpărături și încep să testeze piețele pentru cele mai proaspete și bune produse. Printre cele necesare se regăsește și miezul de nucă, ingredient obligatoriu pentru cozonacul tradițional.
Nu mică le-a fost mirarea, însă, când au descoperit cât costă un kilogram de miez de nucă înainte de Paște.
În 2024, prețurile au luat-o razna, spun românii.
Drobul de miel, ouăle roșii și cozonacul sunt vedetele unei mese tradiționale de Paște. Gospodinele știu deja de ce ingrediente au nevoie, dar nu reușesc să găsească prețuri accesibile.
În Piața Obor, din București, un kilogram de miez de nucă se vinde și cu 45 de lei. „Ce preț e ăsta?”, a întrebat o bătrânică venită la cumpărături cu un căruț tras pe roți ce părea mai mult gol.
Există și comercianți care vând miezul de nucă puțin mai ieftin, cu 30 de lei, dar produsul nu pare la fel de …atrăgător, spun clienții.
Pentru cine vrea să riște, se găsește și nucă în coajă, la 10 lei kilogramul,
Cine nu dorește să bucătărească de Paște are ocazia să comande produsele preferate chiar de la unii dintre cei mai renumiți chefi români.
De exemplu, Florin Dumitrescu a dat startul comenzilor pentru Paște încă de la jumătatea lunii aprilie. La el, o porție de 27 de sarmale costă 137 de lei, iar o oală de 2,4 litri de ciorbă de miel, 117 lei.
Cine vrea friptură de miel trebuie să plătească 200 de lei/kg. Stufatul e mai ieftin, dar nu cu mult, 179 de lei. În fine, salata boeuf costă 75 de lei/kg, iar un platou tradițional (jumări, chiftele, salată de vinete sau cârnați), 120 de lei.
Pască și cozonac oferă chef Scărlătescu, dar la 200 de lei pachetul.
Să mai spunem și că o masă completă de Paște face 1150 de lei, dacă alegem preparatele gătite de îndrăgitul Cătălin Scărlătescu.
CITEȘTE ȘI:
Ireal cât a ajuns să coste un kg de miez de NUCĂ în piețe înainte de Sfinții Mucenici